milieu dichterbij
Wij gebruiken allemaal spullen en we kopen eten. Daarbij hoort afval.
De meeste mensen gooien dat afval gewoon in de prullenbak of ze gooien het op straat. Dat is niet goed.
Het afval wat je gebruikt kan je recyclen, zodat je het weer opnieuw kan gebruiken. Afval kan je zelfs als brandstof gebruiken voor bepaalde dingen. Dan is het zonde om het zomaar op straat te gooien, want dat is ook nog slecht voor het milieu.
We hebben hier wat vragen over afval en afval op school.



Hoe kunnen we zwerfafval rondom de school voorkomen?
Als iedereen stopt met het meenemen van koekjes verpakt in plastic en pakjes drinken en daarvoor in de plaats een beker en een doosje mee naar school neemt, heb je veel minder rommel. De school kan ook bekers en trommels gaan uitdelen. In elk lokaal verschillende prullenbakken neerzetten zodat je het afval kan sorteren. En het ligt natuurlijk ook aan de kinderen van de school. Die moeten extra hun best doen om geen afval overal neer te slingeren.
Hoe ziet de omgeving van de school er uit?
Het ziet er heel netjes uit. Je komt ook regelmatig prullenbakken tegen waar je je afval in kan doen. Soms is er hier en daar wat zwerfafval. Dat is wel jammer.
Wat gebeurt er met al dat zwerfafval op straat?
Meestal gebeurt er niets mee , maar soms zie ik dat er van die bezemwagens langskomen om de straat op te ruimen en dan ziet het er heel netjes uit. Ook zie je soms mensen langs komen met tangen of prikkers om dat zwerfafval op te ruimen.
Wat zijn de gevolgen voor mens en milieu?
Als het afval op straat komt waait het allemaal weg de zee in. Daar in de zee stroomt het afval naar 1 verzamelpunt aan afval die we de plastic soep noemen. Als dieren in de zee dat afval opeten omdat ze denken dat het voedsel is gaan ze dood omdat het afval in hun maag terecht komt maar er niet meer uit. Zo hebben de dieren een gevulde maag en hebben ze geen honger. Dus ze gaan dood van de honger zonder dat ze honger hebben. Op die manier sterven er heel veel dieren.
Voor het milieu is het ook niet goed. Al dat afval in de zee is uit elkaar aan het vallen in triljarden microdeeltjes. Die microdeeltjes verspreiden zich uit over de hele aarde. Zo is de zee een grote giftige soep waar geen dier in kan leven. Met die deeltjes gebeurt hetzelfde als met het plastic. De vissen eten het op en gaan dood.
Al die vissen met microdeeltjes in hun maag die vissen wij op en die eten wij. Zo krijgen wij ook al die giftige stoffen in ons lichaam.
Zijn er oplossingen voor afval problemen?
Die zijn er wel ja. Je kunt bijvoorbeeld al je afval die je hebt niet op straat gooien, maar in de prullenbak gooien. Je kan in plaats van een plastic tasje in de winkel kopen gewoon een tas van thuis meenemen die je weer opnieuw kan gebruiken. Je kan je afval scheiden zodat het gerecycled kan worden.de zee opruimen en al dat afval recyclen. Zo zijn er heel veel mogelijkheden die je kan bedenken om zelf er ook voor te zorgen dat alles in de natuur mooi en schoon blijft.
Wat zou er gebeuren als iedereen goed met zijn afval omgaat?
Als iedereen zijn afval scheid, hergebruikt, niet meer op straat gooit enzovoort, zou de wereld een stuk verbeteren.er zullen veel minder dieren dood gaan en we kunnen de zee gaan schoonmaken en de grote afvalsoep recyclen. De natuur zal er prachtig schoon uit gaan zien en het word veel gezonder.
Iedereen kan dus wat doen aan dit probleem.
doe jij ook mee?
Hieronder staat nog een woord web over afval

Maak jouw eigen website met JouwWeb