Streekproducten
De Alblasser- en Krimpenerwaard hebben natuurlijk hun eigen streekproducten. Streekproducten zijn voedingsmiddelen die in een bepaalde streek worden gemaakt. Een voorbeeld van streekproducten uit deze streek is bijvoorbeeld kaas .
Wij hebben zelf kaas gemaakt die komt uit deze streek
Bereidingswijze:
Stap 1: Haal ergens 5 liter melk vandaan.
Stap 2: Giet 5 liter melk in een grote pan.
Stap 3: Giet kokend heet water in een andere schaal.
Stap 4: Zet de pan met melk in de schaal met kokend water.
Stap 5: Verwarm de melk tot 29 graden Celsius.
Stap 6: Giet 100 ml karnemelk in de pan met melk.
Stap 7: Voeg daar 20 ml stremsel bij.
Stap 8: Laat de melk 30/40 min. rusten.
Stap 9: Snij als de melk gestremd de massa in heel veel kleine blokjes.
Stap 10: Schep 1/3 deel van het vocht af.
Stap 11: Verwarm 1 liter water tot minstens 35 graden Celsius.
Stap 12: Gooi het water door de melk en blijf heel goed roeren zodat de blokjes in tact blijven en niet aan elkaar gaan plakken.
Stap 13: Schep weer 1/3 deel van het vocht af.
Stap 14: Verwarm de melk tot 36 graden Celsius en blijf intussen roeren. (voeg eventueel kruiden toe aan de kaas voor een kruidenkaasje)
Stap 15: Dek de pan af en laat de wrongel 30 min. rusten.
Stap 16: Giet zoveel mogelijk vocht (wei) af, maar zorg er wel voor dat de wrongel in tact blijft.
Stap 17: Vul de vaatjes met de wrongel en druk het zo goed mogelijk aan.
Stap 18: Doe de deksels op de vaatjes en zet ze even op z'n kop.
Stap 18: Stop de vaatjes 30 min. tussen de pers en hang er een gewicht aan van ong. 750 gram.
Stap 19: Haal de kaas uit de pers en keer hem om. Laat hem 3,5 uur staan met een gewicht eraan van 1,5 kilo.
Stap 20: Laat de kaas nu zonder doek 8 tot 10 uur rijpen.
Stap 21: Haal de kaas uit het vaatje en leg de kaas in een pekelbad ong. 8 uur. (mag absoluut niet langer dan 12 uur!)
Stap 22: Plastificeer de kaas na 24 uur.
Tip: Voor een jonge kaas moet je de kaas ong. 6 weken rijpen, maar voor een oude kaas minstens 1 jaar.
Hier zijn ook wat adressen van bedrijven of boerderijen waar je de streekproducten kan halen.
Op de kaasboerderij in Lekkerkerk kan je heerlijke streekkaas kopen. Ze hebben vooral oude- en jonge kaas en verschillende kruiden zoals: mosterd, fenegriek, kerrie peper, komijn, brandnetel en honingklaver.
Ze kunnen de kaas ook vacuüm verpakken voor als je lang op vakantie gaat en wat kaas wilt meenemen.
Daarnaast kan je ook kaaspakketten kopen die je in overleg zelf samen kan stellen.
In Nieuw-Lekkerland is er een oude, ronde, stenen korenmolen die je kan bezoeken en waar je lekkere streekproducten kan kopen.
De molen is van april 2011 t/m 2014 gerestaureerd.
Er is buiten en binnen ook een terras waar je koffie en thee kunt drinken.
Er zijn ook rondleidingen de molen door enthousiaste vrijwilligers en er is verkoop van souvenirs, meel en molenboeken
Bij restaurant ‘’ De Wachter ‘’ kan je typische Alblasserdamse streekproducten eten.
Hieronder het menu van De Wachter:
* Lunchmenu keuze van de chef (tot 14:00 uur)
Twee gangen. (29.50)
Drie gangen. (34.50)
* Dinermenu keuze van de chef
Drie gangen. (37.50)
Vier gangen. (45.00)
Vijf gangen. (52.50)
* Voorgerecht
Zeeuwse Platte oester. De oester wordt geroemd als dé Koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak. Deze unieke smaak komt door de fijne aroma’s van algen én de vele zonuren die Zeeland rijk is. (3.50)
prijs per stuk
Voorjaarssalade van kreeft met Coquille st Jacques, mango, avocado crème, in vanilleolie gemarineerde trostomaat, inktvismayonaise en asperge. (21.50)
Terrine van tongfilet en huis gerookte zalm van de Big Green Egg met een couillie van waterkers, dille crème fraîche en gemarineerde komkommer linten. (16.50)
* Soepen
Licht gebonden romige kreeftensoep met Stellendamse garnalen, asperge, zeekraal en Pernod. (10.50)
Krachtige ossenstaartbouillon met oesterzwammen, bosui, eendenlever en Madeira. (9.50)
* Warme voor- en tussengerechten
In gistbeslag gefrituurde gamba's met een saus van gamba, tomaat, chilipeper en gekonfijte appel. (17.50)
Anjou - duif. Rosé gebraden borstfilet met een gekonfijt en daarna gefrituurd boutje, creme van bospeen, geglaceerde sjalotten en een rode portsaus. (18.50)
* Hoofdgerecht - Vis
Gegrilde kreeft met voorjaarsgroenten, gegratineerd met bearnaisesaus en een jus van schaal en schelpdieren. (49.50)
ook half te bestellen
Rogvleugelfilet met een garnituur van tomaat, bosui, kappertjes en een botersaus. (28.50)
Gebakken zeeduivelfilet met ravioli van kreeft, wilde spinazie, Noilly prat botersaus en een kreeftenjus. (28.50)
* Hoofdgerecht - Vlees
Gascogne kalf. Zacht gegaarde kalfswang en kalfsoester met asperges, gegrilde ratte aardappel voorjaarsgroenten en een romige morillesaus. (27.50)
Tournedos van de runderhaas (Black Agnus) met truffeljus en bearnaisesaus. (29.50)
twee gebraden kwartels met broodvulling op een warme witte koolsalade, krokante spekjes, aardappel rösti en een saus van kriekenbier. (26.50)
* Kaas
Kaas assortiment van de Lindenhoff boerderij met noten- vijgenbrood en garnituren. (10.00)
klein of groot
* Nagerecht
Flinterdun taartje van roomboterkorstdeeg, amandel, appel en kaneel met vanillesaus en roomijs. (12.50)
Warm chocoladetaartje met een vloeibare ganachevulling, gekarameliseerde banaan, gezouten hazelnoten, pistache crème en vanilleroomijs. (12.50)
Crème Brûlée met gekarameliseerde hazelnoten en cappuccino roomijs. (12
Maak jouw eigen website met JouwWeb